Οι Διαφορές μεταξύ Ουρολόγου και Νεφρολόγου

nefrologosΠοια είναι η διαφορά ανάμεσα σε έναν ουρολόγο και ένα νεφρολόγο; Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ή δεν είναι σίγουροι για τη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο ιατρικών ειδικοτήτων. Η σύγχυση προέρχεται πιθανότατα από το γεγονός ότι και οι δύο ειδικότητες,  ουρολόγος και νεφρολόγος, ασχολούνται με τα νεφρά και τα πεδία της ουρολογίας και της νεφρολογίας συχνά αλληλοκαλύπτονται.

Ένας ουρολόγος ειδικεύεται στη θεραπεία όλων των πτυχών του ουροποιητικού συστήματος. Το ουροποιητικό σύστημα περιλαμβάνει: τον ουρητήρα, την ουρήθρα, τη κύστη και τα επινεφρίδια, συν τον προστάτη και τους όρχεις στους άνδρες. Οι ουρολόγοι επεμβαίνουν χειρουργικά στο ουροποιητικό σύστημα και στα νεφρά και ασχολούνται με τις ουρολογικές παθήσεις, όπως πέτρες στα νεφρά, εμφράξεις των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και του καρκίνου του προστάτη, την ακράτεια, τη χαμηλή τεστοστερόνη, τη στυτική δυσλειτουργία κλπ. Το ιατρικό πεδίο της ουρολογίας είναι τεράστιο και αλληλοεπικαλύπτεται όχι μόνο με τη νεφρολογία, αλλά και με τη γυναικολογία, ανδρολογία, παιδιατρική χειρουργική, ογκολογία, γαστρεντερολογία και ενδοκρινολογία.

Περισσότερα...

Τι να Λάβετε Υπόψη σας Κατά την Επιλογή Δερματολόγου

magoulo

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι δεν δίνουν πολλή σκέψη όταν επιλέγουν έναν δερματολόγο. Απλά υποθέτουν ότι το ένας είναι εξίσου καλός με τον άλλο. Ωστόσο, αν λάβει κανείς υπόψη το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενειών που επηρεάζουν το δέρμα, έχει πραγματικό νόημα να δώσουν περισσότερη προσοχή κατά την επιλογή ενός δερματολόγου.

Καταρχήν, ο δερματολόγος που θα επιλέξετε πρέπει να είναι εξειδικευμένος και έμπειρος. Αυτά τα προσόντα δεν πρέπει να είναι μόνο σε γενικές γραμμές, αλλά θα πρέπει να εκτείνονται στο τομέα ειδίκευσής του. Εάν έχετε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, τότε έτσι διασφαλίζεται ότι ο δερματολόγος έχει την ιδιαίτερη κατάρτιση και την επιμόρφωση για να το χειριστεί.

Περισσότερα...

Πληροφορίες για τα Ηλεκτρονικά Τσιγάρα

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προάγονται δυναμικά εδώ και μερικά χρόνια ως μία πιο υγιεινή και οικολογική λύση απέναντι στα παραδοσιακά τσιγάρα. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μία συσκευή που περιέχει νικοτίνη (εφόσον το επιθυμεί ο χρήστης), η οποία δεν περικλείει ωστόσο καμία από τις καρκινογόνες ουσίες που είναι παρούσες στα γνωστά σε όλους μας τσιγάρα.

Πρώτα απ’ όλα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα λειτουργούν στη λογική της ατμοποίησης ενός υγρού διαλύματος. Ο «καπνός» που παράγεται δεν είναι στην ουσία καπνός, αλλά ατμός νερού. Ο ατμοποιητής λειτουργεί με μπαταρία ενώ, σε αντίθεση με τα κλασικά τσιγάρα, δεν σημειώνεται κανενός είδους καύση.

Περισσότερα...

Τι Προσφέρει η Εξωσωματική Γονιμοποίηση

eksosomatiki

Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν εκατομμύρια ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σύλληψης παιδιού, τα οποία ωστόσο δεν «παραδίνονται» καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για να καταπολεμήσουν το πρόβλημα υπογονιμότητάς τους. Αν αφιερώσετε όλο σας το είναι και την ψυχή σας σ’ αυτό, τότε είναι δυνατό να αποκτήσετε παιδί, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά θαύματα που συντελούνται στις μέρες μας. Στο παρόν άρθρο θα παρατεθούν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η εξωσωματική γονιμοποίηση. Είναι μία διαδικασία που επιτρέπει στις γυναίκες να συλλάβουν παιδί ακόμη και όταν βιώνουν πολλές δυσκολίες με τις σάλπιγγές τους ή οτιδήποτε άλλο.

Περισσότερα...

Ορθοδοντική Διόρθωση με Αόρατα Σιδεράκια

siderakia-dontiaΤα σιδεράκια χρησιμοποιούνται ευρέως σε ολόκληρο τον κόσμο στο πλαίσιο της ορθοδοντικής θεραπείας. Χρησιμοποιούνται ως βοήθεια ώστε να μετακινηθούν τα δόντια στη σωστή θέση εντός του στόματος. Μάλιστα, τα σιδεράκια δεν κάνουν ηλικιακές διακρίσεις καθώς όπως θα παρατηρήσουμε φοριούνται από ανθρώπους όλων των ηλικιών. Κανονικά, το χρονικό διάστημα που καλείται να φορέσει ένας ασθενής σιδεράκια ανέρχεται στα δύο χρόνια. Αν δε η διόρθωση που απαιτείται είναι μικρής κλίμακας, τότε τα σιδεράκια μπορούν να αφαιρεθούν ακόμη και ύστερα από δώδεκα μήνες. Οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν συγκεκριμένο μηχανισμό που συμβάλλει στην ευθυγράμμιση της γνάθου, ενώ μετά το πέρας της θεραπείας η αισθητική αξία των δοντιών είναι αισθητά αναβαθμισμένη.

Περισσότερα...